Fast Shipping from Europe, 12 Months warranty, 24*7 support!

Elektrische Fiets vs. Speed Pedelec

Elektrische Fiets vs. Speed Pedelec

September 18, 2013

Elektrische fietsen zijn al een tijdje in opkomst. Ze lijken wel het ideale alternatief om vlot en ecologisch door ons drukke verkeer te geraken. Maar weet jij wat de onderlinge verschillen zijn tussen een elektrische fiets, een gemotoriseerde fiets en de nieuwere speed pedelecs? En aan welke regels ze zijn onderworpen?

Elektrische = gemotoriseerde fiets…

In feite lijken de elektrische fiets en de gemotoriseerde fiets nog het meest op een gewone fiets. Ze hebben dezelfde plaats op de rijbaan als de fiets en volgen dezelfde wegcode als de fiets. Het hoofddoel van de motor is trapondersteuning. Je moet dus zelf nog trappen, maar de motor helpt je waardoor je minder hard moet trappen om een hogere snelheid te behalen. Zowel de elektrische als de gemotoriseerde fiets zijn in snelheid beperkt tot 25 km/u.

…maar ook niet helemaal

Wat is dan het verschil tussen beide? Een elektrische fiets heeft, zoals de naam zegt, een elektrische hulpmotor. Een gemotoriseerde fiets kan met een elektrische motor of een motor met inwendige verbranding aangedreven worden. De laatste mag je pas vanaf 16 jaar besturen en in sommige gevallen is een verzekering verplicht. Een gemotoriseerde fiets moet ook een gelijkvormigheidsattest hebben, terwijl dat voor een ‘gewone’ elektrische fiets niet nodig is.

En de speed pedelec dan?

Deze versie van de elektrische fiets gaat nog iets verder. Hij beschikt eveneens over een elektrische hulpmotor die het trappen ondersteunt, maar wordt niet meer als een ‘gewone’ fiets aanzien. De speed pedelec kan snelheden tot 45 km/u halen en een helm en rijbewijs (categorie AM) zijn verplicht! Dit soort fiets is dan ook gelijkgesteld met de bromfiets klasse B en heeft dezelfde plaats op de rijbaan en volgt dezelfde wegcode als de bromfiets klasse B. Dit betekent dat je met een speed pedelec geen toegang hebt tot voetgangerszones en speelstraten (tenzij je er woont).

Net zoals bij de gemotoriseerde fiets moet de bestuurder minstens 16 jaar oud zijn, moet er een gelijkvormigheidsattest zijn en is een verzekering in sommige gevallen verplicht. Rij je met een speed pedelec, dan is ook een nummerplaat verplicht. Deze kan via het DIV of de verzekering verkregen worden.Leave a comment